Snart dags för Black Friday

Snart är det dags för e-handlarnas kanske största högtid – Black Friday. Handelsdagen kommer från början från USA men de senaste åren har den även blivit väldigt poppis i Sverige, framförallt på nätet. Förra året slog man massor av rekord i försäljning och man tror sig kunna slå rekord igen i år.

shopping

Här kan man läsa om en ny undersökning som visar att många kommer att handla på den stora handelsdagen Black Friday i år. Förra året räknas som det år då den amerikanska shoppinghögtiden slog igenom med full kraft i Sverige och framförallt var det på nätet som folk handlade loss. E-handlarna rapporterade nämligen väldigt fina försäljningssiffror under den här dagen förra året. I år infaller Black Friday den 25 november och de e-handlare som vill vara redo bör satsa en hel del på logistiken och att det kommer bli många ordrar. Intresset förväntas nämligen bli enormt. Undersökningen visar att hälften av de tillfrågade kommer att handla något under Black Friday i år. Och undersökningen visar även att de flesta konsumenterna kommer att vara redo att shoppa loss redan vid midnatt.

Satsa på Black Friday

Har man en webbutik gäller det alltså att lägga en massa krut på att uppdatera hemsidan så att den klarar trycket, men även att börja tänka på vilka varor som kan tänkas reas ut. Visserligen är det kanske lite sent nu att börja tänka på en helt ny plattform för e-handeln som kan locka besökare och göra allt enklare inför Black Friday. Men vill man ha en enkel lösning och inte behöva skapa sin plattform själv från scratch kan ett bra alternativ vara att använda Magento med Vaimo. Det är bra att satsa lite och att inte uppmärksamma Black Friday alls kan vara ett dåligt drag för affärerna. Redan förra året var det 91 procent av alla webbshoppar som uppmärksammade dagen och med tanke på att den lär bli ännu större i år, blir man förmodligen ensam om man helt struntar i den. Det är nämligen så att Black Friday först och främst är en högtid för e-handeln, eftersom inte alls lika många köp sker i fysiska butiker, enligt Dagens Handel.

Stor dag i USA 2992883-shopping-on-the-internet

Varför man från allra början började med Black Friday i Sverige var för att man tog traditionen från USA. Och enligt Örebro Tribune varierar datumet för dagen beroende på när den amerikanska högtiden Thanksgiving är. Black Friday infaller nämligen alltid fredagen efter Thanksgiving. I USA är det även så att Black Friday är en stor shoppingdag i den vanliga handeln, alltså inte bara i e-handeln. Där har butikerna öppet mycket längre än vanliga dagar. Butikerna brukar öppna kring 5 på morgonen och stänga väldigt sent på kvällen så att alla ska ha möjlighet att shoppa så mycket det bara går. Och ännu en åtgärd som de senaste åren vidtagits för att så många som möjligt ska kunna shoppa är att man stängt alla skolor och många arbetsplatser den dagen, även om dagen inte är en officiellt ledig dag.