Posten får ytterligare kritik

Gustav Svensson bär mycket stolthet i att jobba som brevbärare. Det är ett viktigt yrke, påpekar han ofta – och nog har han väl rätt. Det handlar om Alan Svenssons rollfigur i den klassiska komedin Svensson Svensson som har sändes i fyra säsonger från 1994 till 2008. Det är en av de mest populära serier i Sverige någonsin och en stor anledning är just Alans karaktär Gustav. Och han hade nog blivit förbannad om han sett vad som händ med den svenska Posten.

Posten har nämligen fått mycket klagomål de senaste åren, mycket möjligt på grund den digitalisering som gjort att posten inte längre är – lika – viktig, även om den fortfarande är det. Och förra året gick PTS – Post och telestyrelsen, ut med krav för att Postnord och Bring Citymail skulle förbättras – men som det ser ut verkar ingenting än ha förbättrats. Sten Selander avdelningschef på PTS säger angående att det inte blivit en förbättring:

– Då tycker vi väl att det inte har gått tillräckligt snabbt i den här anpassningen. Därför har vi då beslutat att genomför en oberoende förstudie som vi kallar det. Dels av vad felen består i och framförallt vilka åtgärder som är rimliga att vidta i det här sammanhanget. Den har alldeles nyss påbörjats och vi hoppas att den ska vara klar här innan semestrarna.

Vad är det då folk klagar på? Enligt PTS är det främst att breven inte kommer fram ordentligt, men även att många brev inte hanteras med försiktighet även fast man har valt ett väldigt bra emballage för att säkerställa en bra leverans.

I och med den kritik som Posten har fått har man självklart bemött frågan och Erika Ahlqvist som är chef för distribution på2388665-postlador Postnord säger att de försöker öka den maskinella sorteringen för att bemöta brevvolymerna men att de varit till viss del problematiskt att få det hela att fungera på ett bra sätt. Hon menar även på att de brustit och att de ska göra vad de kan för att i fortsättningen sköta leveransen bättre.

De största postleverantörerna i Sverige:

  • Bring Citymail
  • Postnord Group AB
  • Svensk Direktreklam AB
  • Post och paketservice

Sverige har även mindre postleverantörer, du hittar listan i sin helhet här.