Förebilder och råd

Vilken är din entreprenöriella förebild? Vad är din affärsidé och har du någon att bolla den med innan du bestämmer dig för att starta en egen e-handel? Har du alla tillbehör du behöver?

business woman working on computer in office

Det är många som vill starta eget men det är inte alltid så lätt att komma igång. Det behövs ofta en affärsidé, stöd från de som redan är entreprenörer samt förebilder och en tro på sig själv. Mer om detta kan en läsa om på Verksamt.se.

En förebild som säkert många kvinnor kan se upp till är Julia Hartz som startade eget företag med sin man när hon bara var 26 år, och nu tio år senare är miljonär och dessutom vd för företaget Eventbrite, som vi kan läsa om i Svenska Dagbladet. Eventbrite är världens största självservice-plattform för att anordna events. Det är så populärt att på deras sajt säljs det över två miljoner biljetter varje vecka, i över 180 länder. Av 600 anställda är det hälften män och hälften kvinnor, i en bransch som annars är ganska tät vad gäller män. Här är Julias knep till andra som funderar på att göra karriär som entreprenör:

  • Att fokusera på att ta sig från en milstolpe till nästa kan göra det lättare att ta sig dit man ska medan att stirra sig blind på slutmålet kan vara paralyserande
  • Hon försöker vara en bra förebild för kvinnor som vill ge sig in på techscenen
  • Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man. Istället för att fråga vad en anställd kan göra för oss så frågar vi alltid hur vi kan hjälpa dem att bli så bra som möjligt.

Starta en egen e-handel från scratch

Men kanske har du en annan idé än en biljettjänst att förverkliga. Kanske vill du starta en internethandel med ett par enklare produkter som du kan sälja och få ett överskott pengar som vinst. Då behövs säkert ett lager, samt handdator och kanske en etikettskrivare. Det kan du hitta på http://www.applog.se/.

Något sägs hota den nordiska e-handel kommer samtidigt från ett oväntat håll, enligt en artikel i Dagens Industri. Där skrivs det om hur kraftigt subventionerade paketleveranser från Kina gör så att e-handlar i Sverige inte kan stå pall för de låga priserna. Men nu kräver svensk Handel att det internationella portobiståndet upphör, eftersom det är ett ålderdomligt system som snedvrider konkurrensen. Det har till exempel sina rötter från 1874, bara det säger något om hur daterat det är.