Domänskojare och nya ändelser

Domännamnet är väldigt viktigt för att bli hittad bland de miljontals sidor som finns på internet. Att ha ett eftertraktat domännamn kan till och med leda till att man kan tjäna mycket pengar på att sälja det. Köper man dock domännamn i ”ond tro”, kan man riskera att bli stämd.

278778-web-site-address

De så kallade domänskojarna blir bara fler och fler, och därför släpper stiftelsen för internetinfrastruktur nu en guide där man kan få information om fenomenet och tips på hur man undviker att bli lurad. Domänskojare försöker lura företag och privatpersoner på internetdomäner och främst är det företag som drabbas av detta. Dessa domänskojare kan till exempel kolla upp nyregistrerade företagsnamn på bolagsverket, registrera en domän i det namnet och sedan ringa och utpressa företaget. Läs mer.

Hitta ditt domännamn

Personer som köper upp domännamn i ”ond tro”, alltså att de bara registrerar domännamnet för att kunna pressa på pengar, kan bli fällda och behöva lämna tillbaka domännamnet till den rätta ägaren. Men det händer faktiskt då och då att stora företags domännamn är upptagna av mindre företag, som har all rätt att ha den domänen. Detta hände när bokjätten Amazon ville expandera till Sverige. Amazon.se var dock taget av en kvinna i 56-års åldern som äger Amazon AB som håller på med grafiskt formgivning, skriver IDG. Faktum är att hon hade registrerat domännamnet samma år som Amazon.com noterades på börsen. Så fort man startar ett företag, nästan innan man bestämmer ett företagsnamn, bör man kolla upp om domänen är ledig. Man kan till exempel registrera sin egen domän hos UnoEuro. Vanliga domänändelser man kan registrera på är:

  • .se
  • .biz
  • .com
  • .eu
  • .net

Nya ändelser på domännamn

Svenska Dagbladet rapporterar om att det nu inte bara är möjligt att ha ändelser som ”.se” och ”.com” i toppdomänen, utan ändelserna ska kunna sluta med ”.samsung” till exempel. Man har redan kunnat ansöka om egna toppdomäner och ansökan kostar i sig hela 1,3 miljoner kronor. De bolag som visat sitt intresse hittills är bland annat Google som ansökt om 101 domännamn, till exempel .google och .youtube. Några andra som velat säkra sitt eget företagsnamn är bland annat Samsung och Ericsson.